20090503


AKIBAT PILIH PEMIMPIN IKUT JARI TELUNJUK.


Negara kemungkinan besar bakal menghadapi satu lagi Pilihanraya kecil jika benar ADUN Kota Alam Shah, M. Manoharan mengosongkan kerusi tersebut. Beliau akan mengumumkan keputusannya pada 19 Mei ini. M. Manoharan yang kini masih ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) telah berjaya memenangi kerusi tersebut pada PRU12 yang lepas.Parti pembangkang yakni Pakatan Rakyat benar-benar telah mempermainkan dan mencemarkan kesucian sistem demokrasi negara.
Berdasarkan beberapa keputusan perletakan jawatan sebagai wakil rakyat sebelum ini yang dilakukan oleh pemimpin PR telah mencerminkan sikap sebenar mereka yang mana matlamat mereka untuk bertanding dalam pilihanraya bukanlah untuk menumpahkan bakti kepada masyarakat dan negara, tetapi semata-mata hanyalah demi untuk kepentingan politik peribadi yang tidak mempunyai hala tuju yang jelas.
Secara rasionalnya, bagaimana seorang wakil rakyat hendak menunaikan tanggungjawab dengan berkesan jika diri masih berada dalam tahanan? Keputusan M. Manoharan untuk meletak jawatan adalah lebih tepat dan mempunyai alasan yang lebih kukuh dan logik berbanding tindakan sama yang telah diambil oleh Fairus Khairuddin. Apa yang jelas kini adalah sudah terlalu banyak PRK diadakan selepas PRU12 yang lepas semenjak Pakatan Rakyat memperlihatkan kebangkitan. Ini melambangkan Pakatan Rakyat sebenarnya langsung tidak bersedia dan gagal menunjukkan tanjak untuk menjadi pemimpin apatah lagi untuk memerintah negara.
Negara kemungkinan besar bakal menghadapi satu lagi Pilihanraya kecil jika benar ADUN Kota Alam Shah, M. Manoharan mengosongkan kerusi tersebut. Beliau akan mengumumkan keputusannya pada 19 Mei ini. M. Manoharan yang kini masih ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) telah berjaya memenangi kerusi tersebut pada PRU12 yang lepas.Parti pembangkang yakni Pakatan Rakyat benar-benar telah mempermainkan dan mencemarkan kesucian sistem demokrasi negara. Berdasarkan beberapa keputusan perletakan jawatan sebagai wakil rakyat sebelum ini yang dilakukan oleh pemimpin PR telah mencerminkan sikap sebenar mereka yang mana matlamat mereka untuk bertanding dalam pilihanraya bukanlah untuk menumpahkan bakti kepada masyarakat dan negara, tetapi semata-mata hanyalah demi untuk kepentingan politik peribadi yang tidak mempunyai hala tuju yang jelas.
Secara rasionalnya, bagaimana seorang wakil rakyat hendak menunaikan tanggungjawab dengan berkesan jika diri masih berada dalam tahanan? Keputusan M. Manoharan untuk meletak jawatan adalah lebih tepat dan mempunyai alasan yang lebih kukuh dan logik berbanding tindakan sama yang telah diambil oleh Fairus Khairuddin.
Apa yang jelas kini adalah sudah terlalu banyak PRK diadakan selepas PRU12 yang lepas semenjak Pakatan Rakyat memperlihatkan kebangkitan. Ini melambangkan Pakatan Rakyat sebenarnya langsung tidak bersedia dan gagal menunjukkan tanjak untuk menjadi pemimpin apatah lagi untuk memerintah negara.

11 ulasan:

 1. BRO, MANA KAU PI SELAMA NI? WAH I MISS UR ARTICLE AND KOMEN MAN!

  LEPAS NI BRO, MEMANG BANYAK PILIHANRAYA KECIL LA BRO! MUAHAHAHAHAHAHA

  BalasPadam
 2. Pemimpin PAS sanggup melihat Islam dan Melayu berpecah kerana mereka sangat yakin bahawa PAS boleh menjadi parti alternatif kepada orang-orang Melayu. Pemimpin PAS semakin yakin bahawa kaum Cina dan India mulai menyokong calon PAS. Mengapa mereka perlu bersatu dengan UMNO? Mereka beranggapan UMNO mulai menuju kehancuran atau lubang kubur.
  Pandangan yang terlalu awal. Dalam politik pelbagai kemungkinan boleh berlaku. Ada masa naik dan ada masa turun. Ada masa air pasang dan ada masa air surut. Bergantunglah kepada keadaan dan masanya. UMNO mulai membuat beberapa perubahan bagi mengembalikan keyakinan rakyat. Pemimpin-pemimpin MT UMNO yang dipilih melalui Persidangan Agung UMNO kebanyakan pemimpin yang berani bercakap, berpendirian tegas, berwibawa dan bersih. PM, DS Najib telah melantik Menteri dan Timbalan Menteri dari kalangan pemimpin UMNO yang bersih dan berkemampuan memberi sumbangan kepada rakyat dan negara. Beberapa dasar telah mengalami perubahan dan pembaharuan. Majlis perasmian yang bakal dihadiri oleh pemimpin kerajaan diringkaskan kerana lebih masa ditumpukan kepada perkhidmatan kepada rakyat. Sesuai dengan cogan kata di bawah pentadbiran DS Najib iaitu "Rakyat Didahulukan dan Pencapaian Diutamakan". Jika UMNO dan BN mendapat restu rakyat pada masa akan datang bermakna Melayu terus berpecah.
  Oleh itu pemimpin PAS mahu pun UMNO tidak perlu mendabik dada mengatakan parti masing-masing kuat. Sebenarnya NGOs dan orang Melayu tidak rela melihat bangsa Melayu semakin menuju kehancuran. Apakah Islam boleh terus berkembang maju jika bangsa Melayu hancur? Perjuangan Islam PAS sebenarnya samalah jua dengan perjuangan UMNO. Cuma pendekatan PAS dan UMNO mungkin sedikit berbeda dan apakah perbedaan itu tidak memungkinkan UMNO dan PAS bersatu kerana Allah. Jika PAS boleh menerima DAP sebagai rakan dalam pakatan, mengapa PAS tidak boleh menerima UMNO sebagai pakatan dalam perjuangan membela nasib bangsa Melayu dan Islam?

  BalasPadam
 3. tulisan anda ini menukjukkan anda kurang cerdik... maaf cakap lah ya... tapi mmg kurang cerdik dan separa masak.

  bertanding mmg utk tujuan politik dan dalam masa yg sama mestilah berkhidmat utk rakyat.

  laporan polis dan sprm pemimpin pkr mana pergi? lu pikir la sendiri beb.

  BalasPadam
 4. APA KAU CAKAP DEWAMUZIK? TULISAN KURANG CERDIK, WEI BAHALOL NAK MAMPOS, LU ORG FUCKATAN RIOT PUNYA TULISAN LAGI MACAM SIAL TAU, KORANG TULIS BUKAN PAKAI AKAL, TAPI PAKAI KEPALA BAWAH PUNYA!

  MACAMANA SPRM NAK LAYAN KORANG? MANA ADA BUKTI POKEMON OI, KORANG NI SELALU BUAT LAPORAN IKUT ARAHAN AL JUBURI WAL LIWATI YANG DOK MENIPU JE KERJA DIA 24 JAM...

  KENAPA LA KAMU SEMUA NI DI BELAH FUCKATAN RIOT NI BODOH NAK MAMPOS YA? MAKIN LAMA MAKIN BODPH JADINYA, KENAPA TERLEBIH TELAN KUNYIT KE?

  MUAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAA

  BalasPadam
 5. ALO BRO MANA PEGI DA..NAIK UMRAH KER BRO..

  HUA..HUA..HUA..

  BalasPadam
 6. Soalnya beranikah NAJIB meletakkan calon di DUN tu. Mau terkencing la jawabnya. Silap2 Najib terus bebaskan Manoharan dari tahanan tanpa bicara ISA, lalu memujuk agar Manoharan jangan kososngkan kerusi. Takut beb..

  BalasPadam
 7. akibat ikut telunjuk dan tak berhati + berakal...

  BalasPadam
 8. BRO PARPU..ITU MAMAT DEWAMUZIK MANE DE CKP PAKAI OTAK HUHUH. SELAMA NI DIA SIMPAN OTAK DIA KT DLM TONG DRAM DAAAA KEHKEHKEHKEH

  BalasPadam
 9. Salam Blogger,

  Moga blog nie terus maju kedepan... TAHNIAH...

  Jom ke blog saya Tuan dan beri pendapat. TQ

  BalasPadam
 10. Nak buang buah yg berulat, yg tak perlu busuk. tidak spt UMNO terus cium walaupun busuk & buruk (Berzina - YB Jamaludin Jarjis, Azlina Othman dll....Org UMNO lagi tahu)

  BalasPadam
 11. buang buah yg busuk adalah bagus dari menyimpan, tidak spt umno simpan buah yg berulat, Jamaludin jarjis - penzina, Azlina - rasuah buang ajeleeeee dll_org umno lagi tahu ramai peminpin begini...lu pikir sendiri

  BalasPadam

Adalah menjadi tanggungjawab anda dalam membuat ulasan dan komen.